To write in finnish

Learn and discuss the Finnish language with Finn's and foreigners alike
Post Reply
matsnorberg
Posts: 20
Joined: Wed Aug 09, 2017 12:58 am
Location: Uppsala

To write in finnish

Post by matsnorberg » Mon Aug 06, 2018 8:05 pm

Hello guys.
Recently I have adopted a new exercise style. I search for easy finnish texts, translate them to sweedish and then (some time afterward) back into finnish. This way I get training in producung continous text in finnish. When I compose my one text from scratch I often just go round in circles or just write single sentences. I need some variation, thus I now resort to this method. When comparing my Writing with the original there never is complete equality but that's not expected either. Thare will Always be different ways to express the same thing and there will Always be different Word orders. Fortunately finnish is rather forgivable as regards Word order. What do you think, is it a reasonable way to train finnish?

I will share with you an instant of my training. The followin text is taken from YLE's selkouutiset site under the heading "Suomalainen juttu: Koira". It's about dogs. It would be fine if you comment on my translation below. It deviates from the original at several Points but I have corrected the blow blatant errors. Perhaps it's not a very good translation but I would nevertheless like to hear what you think. It's not terrible long and I truncated it before the origional end.


Koira
------------------------
Suomessa on yli 800 000 koiraa. On enempää koiria kuin pääkaupungissa on asiakkaita. Vaikka on monta koiraa, jokaisella on omistaja. Suomessa ei ole kulkukoiria. Suurin osa Suomen koirista on rotukoiria. Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja.

Koiran rooli suomalaisessa perheessä on muuttunut paljon. Ennen haluttiin, että koirasta olisi hyötyä. Koiran tehtävänä oli vartioida taloa tai pihapiiriä tai lähteä ihmisen kaverina metsästämään. Nykyään koira on perheenjäsen. Monille suomalaisille koira on tärkeämpi kuin toinen ihminen. Koiralla on aina nimi. Ennen koirille annettiin koirannimiä, esimerkiksi Musti, Tessu tai Peni. Nimestä kuului heti, että nyt puhutaan koirasta. Nykyään on tavallista, että koirille annetaan ihmisnimi. Koiran nimi voi olla esimerkiksi Emma, Veera tai Topias. Joskus on vaikeaa tietää, puhuuko suomalainen koirasta vai lapsesta.

Monet ihmiset kohtelevat koiraa kuin ihmistä. Nukutaan yhdessä koiran kanssa samassa sängyssä. Koiralle ostetaan kallista ruokaa, tavaroita tai jopa vaatteita. Koira voi syntymäpäivänä saada onnettelukorteja ja lahjoja. Koirille on hotelleja, päiväkotejä ja hoitolaitoksia. Suomalaiset juttelevat koiralle kuin ihmiselle. He näkevät myös koirassa samoja ominaisuuksia kuin ihmisessäkin. Monet puhuvat koiran tunteista, ja eivät halua aiheuttaa rakkaalle lemmikille pahaa mieltä.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan ole vain lemmikkejä. Jotkut tekevät tosi tärkeää työtä. Koirat toimivat esimerkiksi opaskoirina eli ne auttavat näkövammaisia ihmisiä liikkumaan ulkona. Monet koirat tyskentelevät tullissa tai poliisissa apulaisena. Ne etsivät esimerkiksi räjähteitä tai huumeaineita ja kadonneita tai kuolleita ihmisiä. Koiran hajuaisto on niin tarkka, että se voi haistaa monia asioita, jotka ihmisille eivät näy. Koira voi esimerkiksi haistaa, onko talossa hometta tai kosteusvaurioita. Koirat voivat myös haistaa sairauksia, esimerkiksi sairastuu ihminen syöpään.

MatsTo write in finnish

Sponsor:

Finland Forum Ad-O-Matic
 

Upphew
Posts: 10698
Joined: Tue Apr 08, 2008 10:55 pm
Location: Lappeenranta

Re: To write in finnish

Post by Upphew » Wed Aug 08, 2018 10:10 am

The first paragraph is a bit wonky, but after that and overall: well done.

Suomessa on yli 800 000 koiraa. Pääkaupungissa on enemmän koiria kuin asukkaita (we're talking about inhabitants, not customers). Vaikka koiria on paljon, on jokaisella omistaja. Suomessa ei ole kulkukoiria. Suurin osa Suomen koirista on rotukoiria. Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja.
http://google.com http://translate.google.com http://urbandictionary.com
Visa is for visiting, Residence Permit for residing.


Post Reply